Cliëntondersteuner ...

Hieronder vindt u informatie over wat een cliëntondersteuner WMO / WLZ voor u kan doen.
Klik op onderstaande mogelijkheden voor meer informatie.

Wat is een cliëntondersteuner WMO? ...

Sinds 2015 is uw gemeente verantwoordelijk voor het regelen van zogenaamde 'onafhankelijke cliëntondersteuning'. Een cliëntondersteuner denkt met u mee, helpt u om inzicht te krijgen in uw situatie en geeft daarbij zo nodig informatie en advies. Dit kan gaan om vragen op allerlei gebieden: wonen, werk of dagbesteding, inkomen, zorg en contacten. Een cliëntondersteuner kan u helpen bij het voorbereiden op een gesprek met de gemeente of zorgaanbieder. En bij het voeren van dit gesprek. Daarnaast krijgt u hulp bij het zoeken en vinden van de zorg en steun die bij u past.

Wat kan ik als cliëntondersteuner WMO voor u betekenen? ...

Ik ben een HBO opgeleide professional, die samen met u (en uw mantelzorger) ondersteuning biedt bij al uw vragen met betrekking tot de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Samen met u kijk ik wat de problemen zijn en zoeken we naar de beste oplossingen in uw situatie.
Ik ben onafhankelijk van gemeente en zorgaanbieders en ben er voor u.

Mijn cliëntondersteuning bestaat uit de volgende diensten:
 • Informatie en advies (bijvoorbeeld welke dagopvang het meest passend is).
 • Ondersteuning bij het opstellen van een persoonlijk plan, hulp bij het keukentafelgesprek.
 • Ondersteuning bij het kiezen van een passende WMO-zorgaanbieder en passende WMO-hulpmiddelen.
 • Ondersteuning bij het opstellen, bijstellen en evalueren van het zorgplan.
 • Bemiddeling indien zorg niet conform verwachting en afspraken wordt geleverd
 • Ondersteuning bij bezwaar en beroep (bijvoorbeeld bij het indienen van een bezwaarschrift).
 • Ondersteuning bij herindicatie.

Wat is een cliëntondersteuner WLZ?

Hebt u of bent u mantelzorger van iemand die een indicatie heeft die onder de Wet Langdurige Zorg valt? Dan heeft u recht op onafhankelijke clientondersteuning. Een cliëntondersteuner denkt met u mee, helpt u om inzicht te krijgen in uw situatie en geeft daarbij zo nodig informatie en advies.  Deze dienstverlening mag ik samen met een aantal andere collega’s sinds 1-1-2018 aanbieden. Kijk ook eens op deze website www.onafhankelijkeclientondersteuner.nl.
Deze ondersteuning is kosteloos voor mensen die wonen in de volgende gemeenten:

Zorgkantoor CZ :
Laarbeek, Helmond, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Son en Breugel, Eindhoven, Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Deurne, Eersel, , Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Oirschot, Reusel-De Mierden, Someren, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.

Zorgkantoor VGZ:
Bernheze, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Cuijk, Grave, Haaren, Landerd, Maasdriel, Mill en Sint Hubert, Oss, Schijndel, ‘s-Hertogenbosch, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Uden, Veghel, Vught en Zaltbommel.

Wat kan ik als cliëntondersteuner WLZ voor u betekenen? ...

Ik ben een HBO opgeleide professional, die samen met u (en uw mantelzorger) ondersteuning biedt bij al uw vragen met betrekking tot de WLZ(Wet Langdurige Zorg). Samen met u kijk ik wat de problemen zijn en zoeken we naar de beste oplossingen in uw situatie.  Ik ben onafhankelijk van zorgaanbieders en zorgverzekeraars en ben er voor u. Cliëntondersteuning bestaat uit de volgende diensten:
 • Informatie en advies geven over de mogelijkheden van zorg binnen de WLZ
 • Ik informeer u onder andere over de manieren waarop u uw zorg kunt organiseren, het zorgaanbod en wachttijden in uw omgeving.  Over de manier waarop zorgaanbieders uw zorg kunnen bieden in een instelling of thuis, over eventuele wachtlijsten. Maar ook over uw rechten als cliënt.
 • Ondersteuning bij het opstellen van een persoonlijk plan
 • In een persoonlijk plan kan de cliënt de invulling van zijn WLZ-zorg vastleggen: de wijze waarop de persoon zijn leven wenst in te richten, de gewenste leveringsvorm (verblijf in een zorginstelling, een volledig of modulair pakket thuis, volledig middels een persoonsgebonden budget) en eventueel de inzet van zorgverleners.
  Iemand met een WLZ-indicatie kan voor het opstellen, evalueren en bijstellen van zijn persoonlijke plan een beroep doen op een onafhankelijke cliëntondersteuner.
 • Ondersteuning bij het opstellen, bijstellen en evalueren van het zorgplan
 • Als u gebruikt gaat maken van verblijf in een instelling, dan maakt u met de zorgaanbieder afspraken over de invulling van de zorg. Deze wordt vastgelegd in een zorgplan. Een onafhankelijk cliëntondersteuner kan helpen bij het opstellen, evalueren en bijstellen ervan. Bijvoorbeeld bij de voorbereiding van de zorgplanbespreking, maar ook om de u tijdens het gesprek bij te staan.
 • Ondersteuning bij het kiezen van een passende WLZ zorgaanbieder en passende WLZ zorg
 • Of het nu gaat om verblijf in een instelling of om het inzetten van zorg thuis, wij ondersteunen u bij het vinden van een passende zorgaanbieder. Het maakt niet uit op basis van welke financieringsvorm, met of zonder een persoonsgebonden budget.
 • Bemiddeling indien zorg niet conform verwachting en afspraken wordt geleverd
 • Als u het niet eens bent met de invulling van uw zorgvraag kunt u een beroep doen op de onafhankelijke cliëntondersteuner. Bijvoorbeeld als u vindt dat de zorgaanbieder (binnen de grenzen van uw zorgprofiel) onjuiste, te weinig of te weinig samenhangende zorg levert. Of, als u van mening bent dat de zorgaanbieder de met u gemaakte afspraken in het zorgplan niet nakomt.
 • Ondersteuning bij herindicatie.
 • Indien uw zorgvraag niet meer passend is binnen het huidige geïndiceerde zorgprofiel kunnen wij u ondersteunen bij een eventuele aanvraag voor een herindicatie.